10 de gener 2014

ENTREVISTES


Xavier Madrid, dels Amics Plaques de Cava de Gavà: «Hem editat 30 plaques de cava amb motius gavanencs, com la Venus, la Pagesa o el casc etrusc»


Xavier Madrid, president de l’Associació Amics Plaques de Cava de Gavà
Aquesta secció fi xa de la revista està dedicada a conèixer les entitats locals i divulgar què fan i per què, amb l’objectiu d’enfortir la societat civil i fomentar les activitats associatives, que són la trama bàsica que garanteix la coherència del país. Encara que semblin entitats petites o humils, totes són importants per teixir la xarxa ciutadana. En aquest número tenim el goig de parlar amb Xavier Madrid (Barcelona, 1971), president de l’Associació Amics Plaques de Cava de Gavà. Avui parlem amb ells per conèixer quines són les seves activitats, objectius i plans de futur.

Quan us vau fundar?
Ens vam fundar el 23 d’abril de 2006, dia de Sant Jordi.

Quanta gent sou actualment i com us organitzeu?
Actualment som uns 70 socis i l’organització la porta la junta directiva, que està formada per president, secretari, tresorer i dos vocals. La junta es reuneix diverses vegades l’any, amb la finalitat de preparar les trobades, tant les mensuals com l’anual, que és el que porta més feina, pensar el disseny de la placa commemorativa (sempre amb temes relacionats amb la nostra ciutat) o preparar-nos per a qualsevol esdeveniment que es faci dins de l’associació, o qualsevol altre que serveixi per donar-nos a conèixer.

On teniu la seu?
Al Centre Cultural de Gavà, al carrer de Sarrià número 9. Ja feia uns anys que ens hi trobàvem algunes persones per intercanviar plaques i, arribat el moment de fer els estatuts per legalitzar l’associació, vam comentar-ho amb mossèn Jaume, que ens va oferir el Centre com a seu, cosaque vam acceptar de bon grat.

Quins són els vostres objectius fundacionals?
La finalitat de l’associació és promoure, organitzar i coordinar trobades d’intercanvi de plaques de cava, especialment en el nostre municipi.També estem oberts a escoltar les propostes dels socis, i de tant en tant fem alguna sortida per visitar llocs o elements relacionats amb el món del cava.

Què us va portar a afeccionar-vos a col·leccionar plaques de cava?
Al principi vas guardant plaques per alguna altra persona, però arriba un moment que veus que n’hi ha de maques, i comences a guardar-ne algunes. Així, de mica en mica, comences la teva col·lecció, i altres persones te les guarden a tu...

Per què associar-se?
En general, a les nostres trobades no fem distincions entre socis i no socis a l’hora de fer els intercanvis. Però quan realitzem algun esdeveniment, els socis són sempre els primers d’assabentar-se, a traves de correus electrònics, i poden aportar les seves idees i propostes per millorar l’entitat o fer qualsevol activitat, sigui un dinar, una sortida, etc.

Quines són les principals activitats que desenvolupeu al llarg de l’any?
L’activitat principal és fer trobades d’intercanvi, ja que en fem com a mínim onze durant tot l’any, una cada tercer dimecres de mes, al Centre Cultural. Per la festa major de Sant Pere, fem la que per nosaltres és la gran trobada, en què posem a la venda una ampolla de cava amb placa especial trobada (és a dir que només s’envasen les que es vendran en aquesta trobada). Amb l’ampolla, també en donem d’altres editades per l’entitat, que fan esment a la ciutat. A banda d’aquestes activitats, també portem a terme sortides a altres ciutats per fer intercanvis, fem visites a alguna cava, i també hem anat al Museu de Plaques de Cava i Champagne a Sant Feliu de Guíxols.

Algunes de les plaques amb motius gavanencs. 
Quantes plaques heu editat, com a associació?
Fins avui, hem editat un total de 30 plaques. Dotze tenen el logotip de l’entitat, i es reparteixen a les trobades mensuals que fem al Centre Cultural. Dues tenen el logotip de la Festa Major, les dels anys 2012 i 2013, en què l’entitat es va fer càrrec de l’edició que abans feia l’Ajuntament.  Nou plaques commemoren les trobades anuals, i n’hi ha set més que  han estat envasades.

Feu plaques específiques per a ocasions especials?
En cas que hi hagi algun esdeveniment a la ciutat, i es pugui personalitzar en una placa, intentem portar-la a terme, com és el cas de la Venus de Gavà, que la vam editar quant feia la «majoria d’edat». A l’hora d’editar una placa sempre ho fem amb un monument, imatge o objecte de la nostra ciutat, com és el cas de l’ermita de Bruguers, la Torre Lluc, el castell d’Eramprunyà, l’escut de Gavà, el casc etrusc, la Venus de Gavà, un vas de ceràmica trobat a les Mines, el monument a la Pagesia...

Com a entitat, teniu relació amb entitats similars?
Si, tenim relació amb entitats de diferents municipis del voltant. A més, encara que com a entitat no estem federats, participem en altres entitats a títol particular perquè, abans de formalitzar la nostra associació, molts ja n’érem membres.

Si algú es vol posar en contacte amb vosaltres, com ho pot fer?
Doncs ho pot fer a través del nostre blog: aplacagava.blogspot.com, de la nostra pàgina web: aplacagava.entitats.gavaciutat.cat, o directament a la nostra adreça de correu electrònic: aplacagava@gmail.com

Quin missatge final voleu traslladar als lectors de L’Eramprunyà?
A Gavà hi ha molts col·leccionistes de plaques, que de vegades diuen que no vénen perquè en tenen molt poques de repetides per canviar. Sempre els diem que tots hem començat igual, amb «poquetes plaques», però que no es preocupin, que ja arribaran a les tres-centes, cinc-centes, mil... A més, quan ve una persona que comença sempre l’ajudem a augmentar la col·lecció. Ens agradaria convidar a totes les persones a qui els agrada el col·leccionisme a acompanyar-nos i a compartir amb nosaltres uns moments de camaraderia. Que vegin com ens ho passem en una trobada, tant si fem canvi com si no, perquè la qüestió és passar una bona estona i encara que, en un moment donat, no fem canvi, ho passem molt bé fent-la petar. 

Entrevista publicada el 4 de novembre de  2013  al  periòdic d'informació municipal L'ERAMPRUNYÀ,  núm 121.